fbpx
25. juni 2022

Grønt industriløft forplikter

ZERO mener regjeringens grønne industriløft er en god start, men forventer konkrete tiltak i høstens statsbudsjett.

– Dette forplikter, og regjeringen må nå raskt levere effektive reguleringer og virkemidler. Industriløftet er en god start for en grønn næringsutvikling, men vi venter fortsatt på klimapolitikken. Tidsfristen må nå være høstens statsbudsjett, sier ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

– Ambisjonene er gode, men det er fortsatt mange utredninger og vurderinger her. Mange av de 100 tiltakene oppsummerer dessuten allerede vedtatt politikk, og bærer preg av huskeliste med enn nyheter. Støre skryter av statens verktøykasse, men den må hentes frem nå.

ZERO har lenge ventet på klimapartnerskap med næringslivet
– Jeg er glad for løftet om klimapartnerskap, de må forplikte til klimakutt og levere på utrulling av klimateknologi. Datoen må settes i høst, forlovelsen har allerede vært altfor lang. Vi vil gjerne tro på slike partnerskap, men dette går for sakte. Frieri med åpen dato er ikke så sjarmerende, sier Aasland.

Det er allerede seks år siden en samlet prosessindustri første gang viste mulighetene for styrket konkurransekraft og store utslippskutt. Nå må regjeringen ikke bare vise internasjonale muligheter innen blått hydrogen og CO2-håndtering, men også hvordan disse løsningene kan kutte utslipp i Norge.

– For å realisere regjeringens ambisjoner trenger vi virkemidler som ruller ut hydrogen og karbonfangst- og lagring, strenge bærekraftskrav til batterinæringen og annen ny grønn industri, og klimakrav i CO2-kompensasjonsordningen. Dette er store løft og krever både reguleringer og sterke økonomiske virkemidler. De mangler fortsatt, sier Aasland.


Kontaktpersoner hos ZERO: 

Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder (mobil: 936 83 411)
Anne Marit Post-Melbye, fagansvarlig industri (mobil: 959 95 732)