fbpx
4. november 2022
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Her er de nominerte til Årets lokale klimatiltak

Bodø, Indre Østfold, Oslo, Tønsberg og Drammen, og Rogaland fylkeskommune er nominert til prisen Årets lokale klimatiltak 2022. Prisen deles ut på Zerokonferansen 24. november.

Prisen deles ut av ZERO, KS (Kommunesektorens organisasjon) og Kommunalbanken. 

– Årets søknadsbunke viser at klima teller i både små og store kommuner i hele landet. Blant de beste kandidatene er både eksempler på kommuner som tenker helt nytt om natur som ressurs, som går foran og tar risiko i å bygge og legge til rette for transport uten utslipp, og som sparer både klima og penger på sirkulære løsninger, fastslår juryen for konkurransen. 

Bodø kommune er nominert for land- og ladestrømsanlegg i Bodø havn. Anlegget er viktig for å tilrettelegge for utslippsfri energibruk og for konvertering av maritim transport i hele regionen.

Indre Østfold kommune nomineres for sitt prosjekt for 100 prosent gjenbruk av elektronisk utstyr. Tiltaket bidrar til å endre vaner mot en mer sirkulær økonomi, og til markedsendring på et område med store klima- og miljøutfordringer. 

Oslo kommune er nominert for å stille standard klima- og miljøkrav for Oslo kommunes vare- og tjenesteanskaffelser. Tiltaket har ringvirkninger i form av markedsendringer og teknologiutvikling og utslippsreduksjon i hver eneste anskaffelse. 

Tønsberg og Drammen kommuner er nominert for sin kartlegging av økosystemer. Dette er et viktig verktøy for å få klima-, natur-, og miljøtilpasning inn i beslutningene som tas av kommunen som arealmyndighet.

Rogaland fylkeskommune nomineres for en verdensnyhet. Hurtigbåten Medstrøm er verdens første elektriske hurtigbåt som er satt i drift, og prosjektet er viktig for teknologiutvikling, utslippskutt og har stor overføringsverdi.

Årets jury består av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, adm. direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN, direktør for bærekraft Trine Skei Grande i Footprint og daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Miljøstiftelsen ZERO.

Til sammen kom det inn 14 søknader fra kommuner og fylkeskommuner. Mange sterke søknader ga tøff konkurranse om de fem gjeve nominasjonsplassene. De tre beste prosjektene premieres under Zerokonferansen, som arrangeres i Oslo 24. november.

Mer informasjon om prisen finner du her: www.zero.no/kommune

Bilder fra fjorårets prisutdeling kan lastes ned her: https://www.flickr.com/photos/zero_org/albums/72157720154585706 

Pressekontakt hos ZERO:
Hege Kristin Ulvin, kommunikasjonssjef i ZERO (mobil: 971 72 650)