Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
THEMA Consulting har gjennomført en analyse av virkningene av «Norgespris», regjeringens forslag om å tilby husholdninger og hytter en fastpris på strøm på 40 øre per kWh ekskludert moms. Analysen inkluderer også virkningene av regjeringens forslag om å senke moms på nettleien fra 25 til 15 prosent.
Norge har et politisk vedtatt mål om spare 10 TWh strøm i bygninger i 2030. Norgespris kan føre til at strømforbruket i bygg isteden øker fordi lavere strømpriser fjerner insentivene til å gjøre tiltak for energieffektivisering.
Analysen viser følgende endringer i husholdningenes strømforbruk i 2030 sammenlignet med 2026:
Estimatene er usikre.
Mens husholdningene får lavere strømpriser med Norgespris, kan andre samfunnsaktører måtte bære kostnaden. Analysen viser at industri, næringsliv og offentlig sektor må betale 4,5 prosent høyere strømpris med Norgespris enn med strømstøtte, der de opplever flere og høyere pristopper enn i dag.
THEMA forventer at industri og næringsliv derfor vil ta ned strømforbruket sitt. De anslår at strømforbruket blir 5 TWh lavere i 2035 enn det ville vært med markedspris for alle. Også dette estimatet er usikkert.
– Analysen fra THEMA bekrefter at Norgespris vil svekke insentivene til strømsparing, fjernvarme, forbrukerfleksibilitet og alle de andre tingene vi trenger for å få et bedre energisystem, sier ZERO-leder Stig Schjølset.
I et scenario der Norgespris holdes på 40 øre de neste 10 årene, vil Norges kraftbalanse være betydelig dårligere i 2035 enn med strømstøtte eller markedspris.
– Norgespris kan gjøre det vanskeligere å nå Norges klimamål for 2030 og 2035. Høyere energiforbruk i husholdningene vil gi økte strømpriser for næringslivet. Dermed blir også elektrifisering, som er det viktigste klimatiltaket i mange sektorer, vanskeligere å få til.
Ordningen med Norgespris gir også store kostnader for staten. Analysen anslår at den vil koste staten 11,4 milliarder kroner i 2026. Fra 2029 svekkes kraftbalansen betydelig, og de årlige kostnadene for Norgespris vil øke. Mellom 2029 og 2035 ligger de årlige kostnadene for Norgespris på 40 øre mellom 23,8 og 28,4 milliarder kroner for staten.
Analysen er laget på oppdrag fra ZERO, Naturvernforbundet, Norsk Varmepumpeforening, NHO Elektro og Elektroforeningen.