fbpx
11. mai 2022
Denne artikkelen er over 2 år gammel

PM: Endelig et mål for norsk havvind

Onsdag 11. mai presenterte regjeringen sine ambisjoner for havvind. ZERO gleder seg over at det endelig settes konkrete mål for norsk havvind.

– Endelig konkrete ambisjoner for norsk havvind! Dette er gode nyheter, sier Sigrun Aasland, leder i ZERO. Havvind på norsk sokkel er helt nødvendig for å nå Norges klimamål og for vår grønne omstilling. 

– I ZERO har vi lenge etterlyst tallfestede mål og mer forutsigbarhet for norsk havvind. Dette er et stort skritt på veien dit og det er vi glade for. Men det er viktig at vi også setter konkrete mål for 2030, slik regjeringen lovet i februar i år, sier Aasland. 

Tempoet må opp

Norge går mot kraftunderskudd allerede i 2026, og regjeringen må legge fram konkrete planer for hvordan de skal svare ut det økte kraftbehovet frem mot 2030. 

– Vi må henge i, målet må følges opp med effektive konsesjonsprosesser, gode rammevilkår og jevnlige utlysninger. Nå må det arbeides for fullt for å levere på regjeringens mål om en stor utlysning i 2025, og det vil kreve et langt høyere tempo enn vi har sett til nå. For å gi forutsigbarhet bør utlysningen i 2025 tallfestes så snart som mulig, understreker Aasland. 

– Det er også bra at regjeringen vil sette i gang miljøundersøkelser av aktuelle havvindområder allerede denne sommeren. Vi trenger tempo, men vi trenger også strenge miljøkrav i norsk havvindsatsing, sier hun.

Hurtigspor for flytende havvind

ZERO savner tydeligere mål for det vi kaller hurtigsporet for flytende havvind. 

– Vi er veldig utålmodige etter å komme i gang med elektrifisering av sokkelen med flytende havvind. Dette kan skje raskere enn 2025, men krever avklaringer nå. I statsbudsjettet for 2023 må virkemidler og ambisjonsnivå for dette være avklart, sier Aasland.