fbpx
3. desember 2023

PM: Et grønnere budsjett med SV – igjen

– Det er flaks for delegasjonen i Dubai at de har SV på laget. Budsjettforliket har viktige forbedringer for klima. Det er et stort løft fra et dårlig utgangspunkt, sier Sigrun Aasland, leder i ZERO. 

Budsjettet flytter store midler til å kutte utslipp.

– SV har denne gangen flyttet faktiske penger. De har jo erfart fra de to siste årene at verbale forpliktelser ikke blir fulgt opp av regjeringen, sier Aasland.

ZERO har vist at staten tjener 37 milliarder på klimapolitikken, og bruker mye mindre

–  Vi er veldig glade for at SV har fått på plass 1,5 milliarder til å kutte store punktutslipp, det er et grep vi i ZERO har jobbet med lenge. Støtte til innkjøp av nullutslippslastebiler er også positivt. SV har nok en gang reddet Klimasats, noe som begynner å bli en litt stusslig  juletradisjon. 

– Det er samtidig skuffende at SV ikke fikk gjennomslag for differansekontrakter for hydrogen. Her hadde vi store forhåpninger til forhandlingene, sier Aasland.

For industrien i Norge var det avgjørende å få på plass en forutsigbar CO2-kompensasjonsordning. 

– Ordningen er viktig og dyr, og det betyr at det må stilles strengere klimakrav til bedrifter som benytter den. Dette er industrien med på, og det er bra. Her er løsningen dessverre utsatt til revidert budsjett, men det er en start og blir viktig å følge opp, mener ZERO-lederen.  

Økte midler til energieffektivisering må til dersom regjeringens handlingsplan for energieffektivisering skal komme i gang. Strømsparing må også i mye større grad innarbeides i strømstøtten, mener ZERO. 

Pressebilder av Sigrun Gjerløw Aasland kan lastes ned her. 

Kontaktpersoner hos Miljøstiftelsen ZERO:
Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder (mobil: 936 83 411)

Hege Kristin Ulvin, kommunikasjonssjef (mobil: 971 72 650)