fbpx
6. oktober 2023

PM: Statsbudsjett med store klimahull

Det er store hull i regjeringens klimabudsjett. I år hadde vi forventet mer. Dette er langt unna det som trengs for å nå klimamålene, sier ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

Regjeringen har i år fått tydelige anbefalinger fra sitt eget miljødirektorat om hva de må gjøre for å nå sine klimamål. Det er verken umulig eller dyrt, men følges ikke opp i statsbudsjettet, sier Aasland

‒ Det er bra at regjeringen har en plan for å innfri vår klimaforpliktelse overfor EU. Men dette er bare en liten del av Norges klimajobb. Vi når ikke regjeringens og Parisavtalens mål i dette tempoet, sier Aasland 

‒ Det kommer ingen nye virkemidler for å kutte i industri og tungtransport. Det er oppsiktsvekkende at vedtak fra i fjor om innføring av differansekontrakter for hydrogen ikke følges opp. Omvendt CO2-avgift for fangst av karbon innen industri og avfall, burde også ha kommet nå, sier hun.

‒ Det ville kostet 4,2 milliarder å komme i gang med alle nødvendige tiltak fra Zerorapporten. I 2024 vil staten hente inn 24,7 milliarder fra CO2-avgiften alene. Pengene finnes, påpeker Aasland.

Grønn bok har blitt bedre i sitt andre år, slik regjeringen lovet. Men skal vi telle utslipp slik vi teller penger, må den faktisk sette en tydelig ramme for Norges utslipp. Grønn bok bør også behandles av og forplikte Stortinget, mener ZERO.

Pressebilder av Sigrun Gjerløw Aasland kan lastes ned her. 

Kontaktpersoner hos Miljøstiftelsen ZERO:
Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder (mobil: 936 83 411)

Hege Kristin Ulvin, kommunikasjonssjef (mobil: 971 72 650)