Hopp til innhold

Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer

Strømsparing

ZERO vil få fart på overgangen til utslippsfrie maskiner i Europa

I et nytt prosjekt skal ZERO blant annet komme med anbefalinger til politiske virkemidler EU og europeiske land kan bruke for å omstille ikke-veigående maskiner.
6. mai 2025
En utslippsfri anleggsmaskin på utstilling i Lillestrøm. Foto: Ingvild Kilen Rørholt/ZERO

For å klare målene i Parisavtalen må hele samfunnet omstilles. De siste årene har elektrifiseringen av transportsektoren kommet langt, både for personbiler og nyttekjøretøy. Ikke-veigående maskiner, som anleggsmaskiner og traktorer, henger imidlertid etter i både politikk- og teknologiutvikling. 

– Norge har vist at utslippsfrie maskiner fungerer, og at utslippsfrie anleggsplasser er mulig. I Oslo har dette blitt normen. De utfordringene som finnes på systemnivå og knyttet til oppskalering og utrulling av teknologi, er mulig å løse, sier Harald Maaland, transportrådgiver i ZERO. 

Maaland leder et nytt ZERO-prosjekt som skal få fart på overgangen til utslippsfrie ikke-veigående maskiner i Europa. Prosjektet skal påvirke politikk og fremme vellykkede virkemidler og erfaringer fra Norge og Nederland, som begge har gjennomført flere pilotprosjekter. 

Er det aktuelt for din organisasjon å bidra inn i prosjektet? ZERO ser nå etter relevante aktører med både kunnskap og midler, slik at vi kan legge mer ressurser i dette arbeidet. Ta kontakt med partneransvarlig i ZERO Marius Mollum på marius.mollum@zero.no.  

Kina leder an i utviklingen

I EU står ikke-veigående maskiner for utslipp på rundt 100 millioner tonn CO2 i året, tilsvarende 3,1 prosent av unionens totale klimagassutslipp. 

Prosjektets mål er å redusere utslipp og støtte overgangen til utslippsfrie byggeplasser ved å skalere opp produksjon og bruk av utslippsfrie maskiner. Arbeidet har fått støtte fra European Climate Foundation. 

I dag er det Kina som leder an i utviklingen av utslippsfrie maskiner, men det finnes også flere store produsenter av ikke-veigående maskiner i EU og Storbritannia. 

– Hvis EU vil at deres egne produsenter skal holde tritt med utviklingen og beholde viktige arbeidsplasser i Europa, bør de innføre strengere utslippskrav til ikke-veigående maskiner og i offentlige anskaffelser. Det kan sikre at industrien tilpasser seg og at markedet vokser, sier Maaland. 

Transportrådgiver Harald Maaland er prosjektleder. Foto: Knut Neerland/ZERO

Prosjektet har fire hovedmål:

  • Fremme utslippsfrie maskiner: Øke bevisstheten og bruken av utslippsfrie maskiner i Europa, med fokus på å påvirke EU-reguleringer og nasjonal politikk. 
  • Politiske anbefalinger: Identifisere vellykket politikk fra Norge og Nederland og tilpasse dem til andre europeiske land som Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia. 
  • EU-Reguleringer: Foreslå EU-reguleringer for å fremme bruk av utslippsfrie maskiner. 
  • Samarbeid for klimakutt: Engasjere interessenter/nøkkelaktører som NGO’er, politikere, maskinprodusenter og næringslivsorganisasjoner for å bygge støtte for politikk som bidrar til flere utslippsfrie maskiner i Europa. 

Målene skal nås gjennom datainnsamling, analyse, møter med nøkkelaktører, politikknotat, fremming av politikk og studietur til Norge.

Kontaktpersoner: