Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
Zeroakademiet Sør sin tredje samling fant sted i solfylte og vårvarme Arendal i starten av april.
– Det var ekstra hyggelig å ha akademiet i egen hjemby, Arendal. Været viste byen fra sin beste side, og samlingen som helhet var preget av gode refleksjoner og spørsmål, sier deltaker Ane Tveit Ødegård, som er ESG-rådgiver i Sparebanken Sør i Arendal.
Samlingens første dag startet med en presentasjon om kommunikasjon som verktøy i arbeid med klimapolitikk fra Elisabeth Bergskaug, kommunikasjonsrådgiver i ZERO, etterfulgt av Helene Falch Fladmark, daglig leder i Eyde-klyngen, som ga en innføring i hvor norsk prosessindustri står i det geopolitiske bildet.
Forsker Therese Birkeland ved NORCE og UiA snakket om EUs virkemidler for utrulling av klimaløsninger. Deretter snakket tidligere klima- og miljøminister og nåværende fylkeskommunedirektør i Agder, Tine Sundtoft, om hvordan politikken og virkemiddelapparatet kan bidra til utrulling og oppskalering av klimaløsninger både lokalt og nasjonalt.
– Det var spesielt interessant å høre Tine Sundtoft snakke om sin reise, og utfordringene hun møtte som miljøminister. Det vil være alt annet enn enkelt å få til en omstilling, men hadde det vært enkelt så hadde det ikke vært gøy, sier deltaker Marcus Våle, som er leder for forskning og utvikling ved Morrows batterifabrikk.
Dagen ble avsluttet med en interessant omvisning på Morrows batterifabrikk av Marcus Våle. Neste morgen kom bærekraftsdirektør Stine Torjesen i Morrow til akademiet, for å fortelle mer om hvordan selskapet jobber. Det synes Ødegård i Sparebanken Sør var givende.
– Det jeg fant mest interessant under samlingen var innlegget fra Stina i Morrow, som tok opp bærekraft på en konkret og innsiktsfull måte. Hun svarte også grundig på flere spørsmål vi i gruppa hadde, blant annet om konkurransekraft, hva som skiller Morrows forretningsmodell fra andre aktører, og hvordan de jobber med hele verdikjeden, sier Ødegård.
Deltakerne fikk også lære om Greenstats satsing på Grønt Hydrogen i Kristiansand fra Torstein Ekeren, om nettsystemet fra Jon Vehus i Glitre Nett, og om sirkulærøkonomi i praksis fra Carin Petterson i Eramet.
Samlingen ble rundet av med en sofasamtale om utrulling og oppskalering av virkemidler med Thomas Skadal i Biozin, Gunstein Skomedal i Vianode og Ragnhild Marie Hammer i Arendal kommune.
Nysgjerrig på Zeroakademiet? Her kan du lese mer.
Zeroakademiet Sør arrangeres i samarbeid med Kavlifondet, Å Energi, Skagerak Energi, Morrow og Eyde-klyngen.