Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
I Norge er det kun landbasert industri som har kuttet utslippene siden 1990. Utslippene er redusert med over 40 prosent, og sektoren kan fortsette å levere store kutt hvis rammebetingelsene ligger til rette for det. ZERO jobber for å få på plass klimaløsningene som kutter utslippene i den eksisterende industrien, og spesielt med karbonfangst og -lagring (CCS), bioøkonomi og hydrogen, samt sikre bærekraftig utbygging av nye grønne industrier.
Store industriprosjekter har lang levetid, og Norge bør gå foran i utviklingen av grønn industri for å sikre konkurransekrafti gjennom omstillingen av eksisterende og utvikling av ny fremtidsrettet industri. Det er ikke bare en stor klimamulighet, men har også et stort næringspotensial.
Kilde: SSB
Derfor jobber ZERO for en utslippsfri industrisektor
Fossilt kull, olje og gass brukes til å produsere plast, ammoniakk, sement, stål, aluminium og drivstoff. De samme produktene kan produseres helt uten fossile innsatsfaktorer, og helt uten klimagassutslipp. Det må gjøres ved å effektivisere og elektrifisere, ved bruk av hydrogen og bærekraftig biomasse, og ved karbonfangst og -lagring.
Samtidig som utslippene skal kuttes, skal vi også bygge nye grønne industrier innen for eksempel hydrogen, batterier, bærekraftig produksjon av biokarbon til industrien, biodrivstoff og biogass til transport, og en ny leverandørindustri innen karbonfangst. Å øke verdiskapingen og eksporten fra norsk fastlandsindustri, er avgjørende for å omstille norsk eksport, som i dag domineres av fossil olje og gass.
Kilde: SSB
Vi samarbeider med industriaktørene som går i front og ønsker å ta i bruk ny klimateknologi. De industribedriftene som omstiller til utslippsfri produksjon, vil ha et betydelig konkurransefortrinn i en verden med strengere krav til klima – både fra myndigheter, forbrukere og investorer.
Karbonfangst og -lagring er en avgjørende løsning for å kutte utslippene fra produksjon av sement og metaller, og fra avfallsforbrenning. Karbonfangst fra biobasert CO2 (BECCS) eller direkte karbonfangst fra luft (DACCS) bidrar til CO2-fjerning, som kan tilby negative utslipp. Industriell fangst av CO2 kan også være en råvare til produksjon av nye produkter (CCU), og gitt noen kriterier for klimanytte, bli en viktig klimaløsning for å kutte utslipp i andre sektorer.
ZERO jobber for:
En bærekraftig og sirkulær bioøkonomi bidrar til å erstatte fossile innsatsfaktorer, til formål som ikke kan elektrifiseres. Dette kan for eksempel være innen byggematerialer, kjemisk industri, bærekraftig biokarbon i ferrolegeringsindustrien, eller produksjon av bærekraftige drivstoff i den lengste og tyngste transporten. Økt utnyttelse av avfallsressurser til biogass er også et sentralt område.
En bærekraftig bioøkonomi er med på å maksimere verdiskaping og klimanytte, bidrar til en mer sirkulær økonomi, og kan realisere CO2-fjerning.
I industrien kan utslippsfritt hydrogen erstatte fossil gass og kull, og bidra til betydelige utslippskutt i for eksempel produksjon av gjødsel, metaller og alternative fornybare drivstoff.
ZERO jobber for:
ZERO jobber for en forutsigbar klimapolitikk, som bidrar til raske utslippskutt fra industrien i Norge. Vi jobber for at rammebetingelsene skal sikre raske nok utslippskutt til at vi når omstillingsmålet om å kutte utslippene med 55 prosent i Norge i 2030, samtidig som vi når et langsiktig mål om netto negative utslipp fra industrien. Klimaeffektive rammebetingelser for industrien premierer raske utslippskutt, stiller klimakrav i offentlige støtteordninger, og insentiverer industriell CO2-fjerning.
ZERO jobber for: