fbpx
1. februar 2022
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Signering av verdens første hydrogenfergesamband

En liten revolusjon er på gang over Vestfjorden. Fergesambandet mellom Bodø og ytre Lofoten blir verdens første hydrogendrevne fergesamband. Nå er kontrakten signert. 

Foto: Kent Even Grundstad

25. januar ble den nye kontrakten mellom Statens Vegvesen og Torghatten Nord signert i Bodø. Kontrakten er på totalt nærmere 5 milliarder kroner for drift av fergesambandet i 15 år. 

ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland var til stede i Bodø i forbindelse med signeringen.

– Alle utslipp skal til null. Derfor er det svært viktig å få hydrogen opp som fungerende løsning i hele maritim sektor, særlig for langdistanseskip der batterier kommer til kort. Fergedriften har mye å si for klimagassutslippene. Men så har også disse anbudene mye å si for hele sjøfarten, sier hun.

ZERO har vært en aktiv pådriver over mange år for å få hydrogen opp og stå som en nullutslippsløsning i maritim sektor, og for krav om nullutslippsløsninger i offentlige anbud av denne typen.   

– Norge kan og bør lede vei i det grønne skiftet. Denne store kontrakten er startskuddet på en grønn omstilling og viktig teknologiutvikling i maritim sektor, men den er også svært viktig for å få opp etterspørsel etter hydrogen som energibærer, med mulige ringvirkninger også for industrien i Norge, sier Aasland.