fbpx
16. februar 2024

Zeroakademiet Nord-Norge samlet i Tromsø

Sikkerhetspolitikk, bærekraftig utvikling og klima og miljø i Arktis var tema på akademiets samling i januar. 

Årets første og akademiets andre samling fant sted i Tromsø 29-31. januar. 

Zeroakademiet Nord-Norge deltakere Eivind Heggset og Aleksandra Seljeseth
Foto: ZERO

Samlingen startet med et rundebord hvor temaet var “Klima, miljø og bærekraftig næringsliv i Arktis”. Tdligere ZERO-akademiker og nå varaordfører i Tromsø, Sigrid Bjørnhaug Hammer, ønsket deltakerne  velkommen. 

Geir Wing holdt et innlegg om klima- og miljøutfordringer i Arktis, og Kikki Flesche Kleiven snakket om klimaendringer i fortid, nåtid og fremtid. Andreas Rostrup Martinsen, som er bærekraftrådgiver i Sparebank1 Nord-Norge, fortalte om Nullutslipp i utlånsporteføljen. 

Til slutt kom Anne Ingeborg Myhr, avdelingsleder Biotekonologi og sirkulærøkonomi hos NORCE, og  snakket om sirkulærøkonomi som bidrag til bærekraftig næringsliv i nord. Etter innleggene var det rom for diskusjon og spørsmål. 

Deltakerne fikk også med seg deler av konferansen Arctic Frontiers. Her fikk deltakerne høre om globale utfordringer og hvilke spenninger som kan oppstå i Arktis. De fikk også innblikk i nordområdenes viktighet, sikkerhetspolitiske vurderinger og hvordan energibehovet kan dekkes. 

Stortingsrepresentant og tidligere utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) møtte også deltakerne til et spennende dialogmøte rundt geopolitikk og sikkerhet i Arktis. 

Zeroakademiet Nord-Norge på besøk hos KSAT: Kongsberg Satellite Services.
Foto: ZERO

Samlingens siste dag startet med besøk hos KSAT: Kongsberg Satellite Services. Her fikk vi innlegg og samtale fra blant annet egen Zeroakademiker Eivind Heggset og Rolf Skatteboe. 

I siste del av programmet fikk deltakerne blant annet høre fra Inger Johnsen i Troms Kraft, som snakket om at “Vi må ha kraft til å endre”. Yngve Birkelund, Professor hos Fakultet for naturvitenskap og teknologi på UiTt om bærekraft og energi.

Lebesby-ordfører Sigurd Rafaelsen, supplert av bærekraftsrådgiver Astrid, avsluttet samlingen med et innlegg om energiproduksjon i nord. Her fikk deltakerne en fin avslutning på rundebord-sesjonen med gode spørsmål og svar. 

Takk til ProTromsø for godt vertskap og en fantastisk samling!

Les mer om Zeroakademiet Nord-Norge her.

Zeroakademiet Nord-Norges samarbeidspartnere: