Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
I sin første åpningstale som ZERO-leder snakket Stig Schjølset om det grønne skiftet og utviklingen av klimakrisen, politikken og løsningene det siste tiåret. Situasjonen har blitt mer alvorlig, og vi har fått dårligere tid. Verden bruker stadig mer fossil energi, og de globale utslippene er nå på rekordnivå.
Likevel er de globale utslippene i ferd med å flate ut, og endringene har gått raskest de siste fem årene.
– Det globale energisystemet er som en supertanker. Det tar lang tid å endre kurs, men når endringen først er i gang, går det mye raskere, påpekte ZERO-lederen.
– Aldri før har noen energikilder vokst så fort som fornybar energi gjør nå. IEA anslår nå at nesten halvparten av verdens kraftproduksjon vil være fornybar allerede i 2030.
Det finnes gode løsninger for nullutslipp, likevel skjer ikke endringene raskt nok fordi klimapolitikken ikke er god nok. Selv om vi er på rett vei i Norge også, må det gjøres mye mer. Schjølset la frem tre forslag for Norges innsats de neste ti årene: Vi må kutte utslipp i en mye raskere takt enn i dag, oljepolitikken må endres og oljefondet må forvaltes mer i tråd med Parisavtalen.
– Hvordan vi plasserer verdiene våre, sier mye om hvilke verdier vi har. Oljefondet bidrar først og fremst til å opprettholde verden slik den er i dag, ikke slik den bør utvikle seg for nå klimamålene, sa han.
Avslutningsvis poengterer Schjølset at utfallet av det grønne skiftet ikke er avgjort, og selv om omstillingen er i gang, gjenstår det meste av jobben.
– Men Norge kan også bli et land som viser at det er mulig å omstille seg bort fra en fossil økonomi, som akselererer utrulling av klimaløsninger og som blir en gigant i internasjonal klimafinansiering.
Etter åpningstalen inntok statsminister Jonas Gahr Støre scenen. I sitt innlegg snakket han om at den grønne omstillingen er omfattende, komplisert og viktig. Støre påpekte at omstillingen ikke er rett frem. Det kommer til å være tilbakeslag, og da er det viktig å stå i det og tørre å satse på nytt, også i politikken.
Statsministeren vil fortsatt rekke opp hånden på spørsmål om Norge klarer sine klimamål, og trakk fram regjeringens satsinger på CO2-avgift, CO2-fangst og -lagring, hydrogen, ny matkastelov og regjeringens klimastatus og -plan.
Støre erkjenner at regjeringen har en jobb å gjøre med å tette utslippsgapet til 2030. Han vektla også behovet for mer fornybar energi i Norge.
– Vi i Norge trenger mer kraft, mer nett og mer enøk. Men det er motkrefter her. Alle som skjønner det store bildet, må være med i debatten. Norge er stort nok til å klare å bygge ut fornybar energi på en måte som ikke kommer i konflikt med folk og næringer, sa Støre fra scenen.