fbpx
24. november 2022
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Denne dagen handler om de virkelig store løsningene

Sigrun Aasland har åpnet Zerokonferansen 2022 som vil fylles av klimaløsningene som skal ta oss til null.

Foto: ZERO/Kevin Dahlman

I sin åpningstalen snakket Aasland om utviklingen i klimakampen og -debatten. Vi vet at klimapolitikk virker, og vi har både teknologien og kapitalen som trengs. Men løsningene må rulles ut raskere og de må bli større. Vi må også tenke hele verdikjeder, og ikke minst, vi må fjerne CO2 som allerede er sluppet ut. 

– Denne dagen handler om de virkelig store løsningene. Vi må tenke stort og vi må gjøre det raskt. Vi må flytte de store pengene og vi må få med folk. Alt dette skal vi gjøre i dag, sa Aasland. 

Hva trenger Europa fra oss, og hvor er vi på veg?

Analytiker Trevor Sikorski fra Energy Aspects fortalte om hvordan den globale gasskrisen, utløst av Russlands invasjon av Ukraina, vil påvirke det grønne skiftet i Europa. Svaret fra EU har vært å øke farten på overgangen til fornybar energi. 

Ikke bare er det nødvendig for å nå klimamålene, men fornybare kilder er også den eneste energien som kan komme raskt inn i markedet og svare på behovet Europa vil ha fremover. Europas gassbehov vil derfor om ikke lang tid være lavt, med de innvirkningene det har på Norges utvinning av olje- og gass.

Trevor Sikorski, analytiker i Energy Aspects. Foto: ZERO/Kevin Dahlman

Så hva har norske politikere å si om dette?

For å svare på ståa i norsk klimapolitikk kom klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap), Audun Lysbakken (SV), Nikolai Astrup (H) og Guri Melby (V). Politikerne var i stor grad enige om de store linjene i klimapolitikken: vi trenger gode styringssystemer for å ha kontroll på utslippene, vi må styre de store pengene inn i de viktige tiltakene, og ikke minst, vi må ha nok kraft.

Norsk klimpolitikk – hot or not? Foto: ZERO/Kevin Dahlman