fbpx
2. september 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

En elektrisk bussrevolusjon

I samarbeid med Kollektivtrafikkforeningen, Ruter og Nordisk energiforskning arrangerte ZERO Nordisk konferanse om utslippsfrie busser 28. – 29. august, i mobilitetsuka i Oslo.

Nye elektriske busser står på rekke og rad på Alnabru bussdepot i Oslo.

Oslo og Akershus har landets største elbussflåte med 115 batterielektriske busser på plass. Elbussene utgjør ti prosent av bussflåten og reduserer CO2-utslipp med hele 5500 tonn i året, som tilsvarer årlige utslipp fra 3500 dieselbiler.
Les mer her.

– Konferansen ble fullbooket med over 200 deltakere og er den største som noensinne er arrangert i Norge på temaet. Det ble en svært god møteplass med kunnskapsdeling om status, teknologiløsninger, erfaringene som er gjort til nå og hva som må gjøres videre for å få fullt skifte til utslippsfrie busser, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i ZERO.

Zerokonferansen tar vi for oss dette temaet i programpunktet «Gjennombrudd for elektriske busser» som finner sted på dag én av konferansen, 6. november. Les mer her!

Målet med konferansen var å samle kollektivbransjen i Norge og Norden for å lære av erfaringene til nå med planlegging og gjennomføring av anbud, oppstart og drift.

Etter flere år med stor interesse og mye arbeid med pilotprosjekter og anbud på elbusser, vil det i løpet av 2019 være mer enn 170 utslippsfrie busser i drift i Drammen, Kristiansand, Stavanger, Lillehammer, Trondheim, Akershus og Oslo. Tilsvarende utrulling av utslippsfrie busser skjer nå i hele Norden. NRK kaller det en stille revolusjon.

– Det store gjennombruddet for utslippsfrie busser i Norge og Norden skjer nå. Utviklingen har gått fort fra de første pilotprosjektene til å bli en del av den ordinære kollektivtrafikken. Fremover må alle bussanbud i hele landet stille krav til fornybart drivstoff og utslippsfrie løsninger i byene for å gjennomføre de vedtatte målene om fossilfri kollektivtrafikk og nullutslippsløsninger. Og regjeringen må følge opp sine lovnader om bedre finansiering til dette for fylkene i statsbudsjettet, legger Gjerset til.

Her finner du bilder fra konferansen
Her er stream fra dag 1
Her er stream fra dag 2
Her er programmet fra konferansen

Presentasjoner fra dag 1
Presentasjoner fra dag 2