Hopp til innhold

Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer

Strømsparing

Foredrag

Styrk klimakompetansen i selskapet, book et foredrag fra ZERO!
Foredrag fra ZERO.
Rådgivere for transport, Haakon Tøndel Edvardsen og Harald Maaland. Foto: Kevin Dahlman/ZERO

Miljøstiftelsen ZERO sitter på stor faglig kunnskap om en rekke interessante temaer innen klimafeltet. De ansatte har ulik kompetanse, og det er gode muligheter for å booke et foredrag som vil gi nettopp dine ansatte nyttig faglig påfyll. 

Klimaendringene påvirker oss alle, gjennom blant annet menneskelige konsekvenser, ekstremvær og endringer i naturen rundt oss, ny politikk og geopolitiske endringer. Samtidig er vi i full gang med det grønne skiftet, der næringslivet spiller en viktig rolle i omstillingen. Det å styrke organisasjonens og de ansattes kompetanse på klimafeltet kan gjøre dere bedre rustet til å forstå endringene som treffer oss.

Se oversikt over foredrag

  • Hvordan kan selskapet ditt bidra i det grønne skiftet? 

    Alle må bidra for å klare den grønne omstillingen. Hvilke muligheter har du og ditt selskap til å kutte utslipp og påvirke systemene for å sørge for at utslippene blir kuttet? ZERO gir deg en innsikt i utfordringene vi står overfor, og hvordan dere kan være en del av løsningen. 

    Ved fagansvarlig for transport, Ingvild Kilen Rørholt.

    Hvordan innfri Norges klimamål?

    Foredraget tar utgangspunkt i Zerorapporten, ZEROs plan for hvordan klimagassutslippene kan kuttes med nesten 55 prosent innen 2030. Rapporten legges fram årlig, og inkluderer politikk for å sikre tilgang på nok kraft, hydrogen og bioressurser til å komme så nært klimamålet som mulig, og kostnadene for å få det til. 

    Ved fagsjef, Anne Marit Post-Melbye, eller daglig leder, Stig Schjølset

    Hvor raskt går det grønne skiftet – egentlig? 

    Klimarapportene blir stadig mer alarmerende og utslippsbudsjettet for 1,5-gradersmålet er snart bruke opp. Samtidig går deler av klimaomstillingen i rasende fart. Hva er det store bildet i verdens omstilling bort fra fossil energi? Hva går bra og hva er vanskelig? Hvor langt er omstillingen egentlig kommet? Hva er det viktigste som må skje nå? 

    Ved fagsjef, Anne Marit Post-Melbye, eller daglig leder, Stig Schjølset. 

    Klimakvoter, klimanøytralitet og netto null-mål

    Mål om netto nullutslipp eller klimanøytralitet er i ferd med å bli den nye normalen for store virksomheter. Men det er fortsatt stor forvirring rundt hva dette faktisk betyr, blant annet knyttet til bruk av ulike typer klimakvoter for å innfri slike mål. ZERO har utarbeidet konkrete anbefalinger for selskap som ønsker å bli klimanøytrale. 

    Ved daglig leder, Stig Schjølset. 

    EUs klimapolitikk

    Norges klimapolitikk er tett integrert med klimapolitikken til EU. All klimapolitikk som vedtas i EU vil i utgangspunktet også gjelde for Norge. Hva er de viktigste delene av EUs grønne giv, hvor raskt går omstillingen i EU og hvordan påvirker dette klima- og energipolitikken i Norge? 

    Ved daglig leder, Stig Schjølset. 

  • Stortingsvalget 2021: Klima øverst på dagsordenen

    Valget i 2021 ble et klimavalg, samtidig som medienes dekning av klima nådde et høydepunkt. Hva var det som gjorde av klimasaken ble så dominerende på dagsordenen? Hvilke partier tjente på det? Og hva skal til for at det skal skje igjen? 

    Ved senior kommunikasjonsrådgiver, Elisabeth Bergskaug. 

    Klimajournalistikk: Når og hvorfor skriver mediene om klima?

    Medienes klimadekning går i bølger, og er nå nede i en dyp bølgedal. ZERO presenterer ferske tall på norske mediers klimadekning fra Retriever, som viser at 2024 kan bli året med færrest klimasaker i mediene siden 2013. Hva er det som gjør at klima får så lite oppmerksomhet nå? Og hva skal til for at mediene setter klima øverst på dagsordenen? 

    Ved senior kommunikasjonsrådgiver, Elisabeth Bergskaug. 

  • Kampen om arealene: Trilemmaet klima, natur og næringsutvikling

    I år har ZERO jobbet med et stort prosjekt om forholdet mellom klima, natur, og næringsutvikling. Mange har antatt at det nærmest er umulig å ta hensyn til alle disse tre samtidig, men prosjektet har vist at det er mulig gjennom nye og etablerte løsninger. Håkon har ledet prosjektet, og presenterer konklusjonene og løsningene. 

    Ved rådgiver for industri, Håkon Tomter, eller fagsjef, Anne Marit Post-Melbye.

    ZEROs Grønne industripakke

    Industrien i Norge har allerede halvert sine utslipp siden 1990. Nå må de gjøre det en gang til. Det er mange tonn, men få kilder. Hvilke utslippskilder er viktigst, hva sier virksomhetene bak disse i sine klimastrategier og hvordan kutter vi 6 millioner tonn på sju år? 

    Ved fagsjef, Anne Marit Post-Melbye, eller fagansvarlig for industri, Martine Mørk

    CO2-fjerning: nødløsningen klimaet trenger

    Det holder ikke lenger å kutte utslipp. Globalt må det fjernes milliarder tonn CO2 fra atmosfæren for å holde temperaturøkningen under 1,5 og 2 grader. Norge har vi gode forutsetninger for å fjerne CO2 fra industri, avfallsforbrenning og direkte fra luft. Få et innblikk i hva som må til for å bygge denne grønne industrien og status på hvordan markedet for kreditter ser ut. 

    Ved fagansvarlig for industri, Martine Mørk

    Fornybare drivstoff – siste etappe til null

    Skal vi nå målet om netto nullutslipp, må luftfarten og sjøfarten dekarboniseres. Hydrogen, biodrivstoff, metanol, e-fuels, biogass og ammoniakk er potensielle løsninger som kan ta oss dit. Men hvilken klimanytte har de, hvilke bærekraftskrav må på plass og hvordan gjør vi produksjon lønnsomt slik at Norge sikrer seg nok drivstoff?

    Ved fagansvarlig for industri, Martine Mørk

  • Klima og geopolitikk

    Kina har bygget seg opp til å bli verdensledende på fornybar energi, og har kontroll på store deler av verdikjeden for solcellepanel og elbilbatterier. I USA har grønn industri lenge hatt nytte av subsidepakken IRA, mens EU kjører på med sin grønne giv. Hvordan påvirker dette Norge og norsk næringsliv? Og hva vil endre seg når Trump entrer scenen? 

    Ved fagansvarlig for energi, Munir Jaber, eller daglig leder, Stig Schjølset

    KI som klimaløsning og energiutfordring

    Verden står i en kraftig vekst i bruken av kunstig intelligens (KI), som krever store mengder kraft. Når KI-revolusjonen skjer samtidig som vi skal elektrifisere alt vi kan for å kutte utslipp, skaper det nye utfordringer med å sikre nok kraft, bevare naturen og nå våre klimamål. Likevel kan KI også bli kode knekkeren for klima. Lær mer om hvilke utfordringer og muligheter KI byr på for klima- og energifeltet. 

    Ved fagansvarlig for energi, Munir Jaber.

  • Lastebilrevolusjonen

    Personbilene er stadig mer elektriske og målet om fullelektrisk nybilsalg i 2025 er innen rekkevidde. De største transportrelaterte utslippene kommer fra lastebilene, og her er teknologien klar. I ZEROs lastebilpakke viser vi hva som skal til og hvordan utskifting av lastebiler kan ta igjen personbilene. 

    Ved fagansvarlig for transport, Ingvild Kilen Rørholt.

    Fossilfri luftfart – hva skal til?

    Luftfarten er en av sektorene der det er vanskeligst å kutte utslipp, men også der kan vi gjøre mye for å lykkes med den grønne omstillingen. Elektrifisering, hydrogen og utslippsfritt drivstoff, samt hvordan vi organiserer reisene våre, er alle viktige deler av løsningen.  

    Ved fagansvarlig for transport, Ingvild Kilen Rørholt.

    Det grønne skiftet til havs

    Det er en krevende jobb å omstille maritim næring, der mange av skipene er store og reiser langt, men jobben er i gang. Først og fremst trenger maritim næring alternative, utslippsfrie drivstoffkilder. Hva er status for det grønne maritime skiftet? Har vi de politiske virkemidlene vi trenger for en storstilt omstilling til havs? 

    Ved fagansvarlig for maritim, Elise Caspersen. 

  • Biogassens rolle i energisystemet

    Biogassproduksjon bidrar til nødvendig avfallshåndtering, med energi som et bonusprodukt. Energien kan erstatte naturgass i industri og skipsfart, og bidrar til utslippskutt allerede i dag. Men Norge henger foreløpig etter våre naboland. Hva må til for at biogass skal bli en viktig klima- og energiløsning i Norge?

    Ved rådgiver for biobaserte verdikjeder, Amalie Lundervold.

    Et klimavennlig matsystem

    Det globale matsystemet bidrar både til store klimagassutslipp og naturtap. Men det er mulig å kutte utslipp fra hele verdikjeden for mat. Lær mer om hvordan landbrukspolitikken i Norge er rigga, hvor subsidiene ender, hvor utslippene ligger, og hva skal til for å vri landbruket i en grønnere retning. 

    Ved rådgiver for biobaserte verdikjeder, Amalie Lundervold. 

Lukk

Kontaktpersoner