Hopp til innhold

Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer

Strømsparing

Finans

Veksten i etterspørselen etter energi i vekstøkonomier må dekkes av fornybar energi dersom vi skal stanse klimaendringene.
Solcellepaneler på en gresslette

Derfor jobber ZERO med finansiering av fornybar energi globalt

Elektrisitetsproduksjon er den største kilden til utslipp av klimagasser. Det er også den som vokser hurtigst, særlig i land på vei ut av fattigdom.

Kullkraftverk står for den største andelen av utslippene. FNs klimapanel har slått fast at om vi skal nå 1,5-gradersmålet, må kullbruken kuttes minst 60 prosent allerede i 2030.

Heldigvis er ny kullkraft er i ferd med å bli utkonkurrert av billigere sol, vind og batterier. Men det tar lenger tid før det er lønnsomt å stenge ned eksisterende kullkraft. Det planlegges over 700 nye kullkraftverk i verden. 90 prosent av dem i utviklingsland. De som bygges de nærmeste årene, kan bli stående i tiår og gjøre det umulig å nå klimamålene.

En viktig grunn til at kull fortsatt er billigst i mange markeder er at fornybar energi krever større investeringer, og i utviklingsland er finansieringskostnadene høye. Økt tilgang på kapital og mekanismer som kan håndtere risiko er derfor avgjørende.

mennesker som plukker jordbær på en åker med vindmøller

86 %

Kostnadsreduksjonen for solenergi fra 2009 til 2017

Dette gjør ZERO

ZERO arbeider for at norske myndigheter skal lede an internasjonalt i arbeidet for å gi utviklingsland bedre alternativer enn kull, og bruke offentlige midler på en måte som utløser private investeringer i fornybar energi i disse markedene. Vi arbeider også for å få mer privat kapital inn i slike investeringer.

ZERO jobber for at:

  • Norge skal ta lederskap i internasjonale initiativ for å stanse bygging av ny kullkraft i utviklingsland gjennom å tilby en pakke av virkemidler som gir rimelige fornybare alternativer.
  • Det skal komme på plass en egen garantiordning for fornybar energi i utviklingsland der bistand brukes for å utløse større investeringer.
  • Oljefondet skal få investere mer direkte inn i fornybar energi, inkludert i vekstøkonomiene, og fase ut resterende investeringer i kull.
  • Norge skal øke energibistanden og overføringene til Norfunds investeringer i fornybar energi.
  • Det skal utredes et eget klimainvesteringsfond etter modell fra Nederland og Danmark for å mobilisere privat kapital inn i fornybar energi i utviklingsland.
  • Norske banker, finansinstitusjoner og andre investorer skal se mulighetene ved å investere mer i fornybar energi i vekstøkonomier.

Våre fagpersoner

Rapporter om finans:

  • For å innfri målene i Parisavtalen er det behov for store mengder privat kapital til utbygging av fornybar energi, bevaring og restaurering av økosystemer, fjerning og lagring av karbon og en rekke andre løsninger og teknologier for å kutte utslipp. Det frivillige karbonmarkedet kan spille en viktig rolle for å finansiere og skalere opp disse løsningene, og det gir private selskap mulighet til å bidra til å finansiere utslippskutt utenfor egen virksomhet.
    Forfattere
    • Stig Schjølset
  • Menon har skrevet denne rapporten på oppdrag for Eksportkreditt Norge og miljøstiftelsen Zero. Oppdraget har vært å vurdere status og muligheter for grønn, lønnsom og eksportrettet vekst for norsk næringsliv.

Relaterte nyheter

7. oktober 2024
Energi

Statsbudsjettet 2025: ZEROs reaksjoner

29. november 2022
Energi

Et grønnere budsjett, men flytter lite penger

12. september 2022
Energi

Garantiordninger vil sikre flere fornybarinvesteringer

11. mai 2022
Finans

Det har vært for lett å kjøpe seg klimanøytral

31. mars 2022
Finans

– Ingen større selskaper er klimanøytrale i dag

11. februar 2022
Finans

Viktige diskusjoner om fornybarinvesteringer i utviklingsland